Thursday, December 25, 2014

Cerita Magika - Master Azlin

[Success story ~ Fulltime atau Partime, boleh jer]


Teka teki dah terjawab... Pagi Semalam dapat sudah revise letter invitation untuk Shaklee 2012/2013 Star achiever Awards from Shaklee. Syukur sangat, berkat usaha sepanjang cycle lepas (Mar2012/ Feb2013). Thank you Allah. Kalau tahun lepas dapat 3 awards atas usaha sepanjang 1 tahun 7 bulan bersama Shaklee. Kali ni 6 awards kesemuanya... Kerja keras selama 2 tahun 4 bulan (sehingga Apr ni 2013). In shaa Allah 1 Nov 2013 bakal genap Anniversary 3 tahun bersama Shaklee.

Millions Millions Millions thanks to Master Cery MamaFaiz for your full support & guidance… Hubby & anak2 yang banyak give and take, family yg sering melayan orang datang umah pickup barang dirumah & anak2 cucu cicit shaklee semua yang Alin disayangi...

Award ni hanya sebagai satu lagi "CHECKPOINT" utk perjalanan yg masih jauh. CHECKPOINT utk ... 
  • # men"ALARM"kan diri agar tidak lupa diri & tanggungjawap terhadap agama, suami, anak-anak, keluarga, kerja & ummah
  • # membantu, mendidik anak2 cucu cicit shaklee agar merasai apa yang dah alin dapat, apa yg dah alin rasai… bersama Shaklee
  • # merenew & merangka target untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya, mencabar diri utk menjadi orang yg luar biasa HEBAT

Kita yang memilih untuk berjaya atau gagal. Fulltime atau Partime, boleh jer ... Tiada alasan bila kemahuan mengatasi segalanya. Master bukan penamat tetapi permulaan utk kita semua menggapai impian masing2 bersama keluarga tersayang !! 2 Langkah jer lagi... In Shaa Allah, dengan izinNya pasti sampai.

Alin mula makan shaklee selepas berpantang anak ke-2, dalam bulan June10. Niatnya dikala itu hanya untuk make sure susu sentiasa berterusan sebab after start kerja pengalaman anak sulung susu start drop dek kekangan kerja untuk mengepam + stress lagi gitu.... so selepas 2 bln makan in Aug 2010 cery hadiahkan FREE membership kat alin sbb rajin sharing dengan kawan-kawan & diblog, bila ada order jer SMS Cery... so tak perasan pun terus dapat bonus pertama shaklee dlm RM32++. Sept - Oct tak buat apa-apa pun... tapi mula start buka mata utk serius berbisness in Nov 2010. Sejak itu Alin dah tak toleh belakang... Just Do it jer, mak Cery suh buat apa, buat jer... in Nov dpt bonus dlm RM211.++, Dec RM531.++, Jan RM566.++... Siapa nak bagi kan? Dengan hanya consume sendiri & sharing je, kita generate extra income... takde nak paksa2 or pujuk rayu orang untuk membeli... memang Enjoy !!

Lepas 4 bulan serius buat biz, in Feb2011, alin berjaya naik rank as SUPERVISOR & dapat pendapatan 4 angka pertama. In July2011 naik rank as Senior Supervisor pula... Alhamdulillah pendapatan 4 angka masih maintain & konsisten sejak naik SUPERVISOR. Takde istilah turun gaji ek dalam Shaklee bila kita NAK & jelas dgn apa target yg kita nak... Since Alin bekerja, alin nak kebebasan MASA & pendapatan 5 angka so that alin bleh kejar DREAM JOB WAHM, ni memang dream job alin sejak lepas berkahwin!!! Alhamdulillah, 5 angka dah berjaya dalam genggaman cuma tunggu masa jer utk bertindak utk WAHM tu....

13 tahun bekerja, bukan masa yang singkat. 1st job 1st company... bak kata lepas belajar, zaman poyer-poyer anak dara, berkahwin & sampai ada anak nak masuk 3 orang dah... membesar disitu, bermain2 disitu, belajar tentang kehidupan pun disitu... hihi.

Tipu ler kalo kata tiada up & down dalam buat biz ni, musuh utama memang kekangan KERJA, kena keluar outstation luar negara, kene attend meeting seluruh malaysia... kalau nak Kata sibuk memang sibuk tapi, ... bila kita tahu UTAMAKAN YANG PENTING, bahagi2kan masa, plan, sabar, fikir senang & deligatekan urusan biz ke anak2, in shaa Allah semua jadi senang. Tak lupa selalu contact/rujuk Mak Cery bila rasa sesat, down mahupun rasa gembira... bila dah jadi leader cabaran uruskan family Vs kerja Vs Anak2 Shaklee lagi semakin mencabar. kat situ kena lebih work smart & lagi kene sabar banyak2. Kalo ada 10 orang anak, ada 10 ler ragamnya... ada yg kadang2 tu menduga tahap kesabaran dan keimanan.. layankan jugak... sbb bagi Alin dalam hati banjir lumpur cemana pun.. anda semua my priority (unless bila bersama hubby & anak2 anda no2 yer)... Alin tak leh giveup sebab Alin ada anda semua yg perlukan guide dan semangat .. Alin nak bantu anak2 cucu cicit semua untuk dpt apa yg Alin dah dapat.. yg penting usaha dan doa kena selari.. kena ade usaha sbb tanpa usaha, kite tak akan ke mana2. Cepat atau lambat, kita yang tentukan sendiri.. kita dah ada group yg betul, jalan yg betul, tinggal tunggu kita saja, YES ---> DIRI ANDA !!! Nak bertindak atau masih nak tengok sahaja org lain bergerak dan berjaya? 

Tepuk dahi masing-masing & tanya impian masing-masing cukup kuat ke impian kita untuk jadi PUSH FACTOR untuk kita bergerak dan melangkah? Bagi Alin cabaran utama adalah untuk bertahan untuk pergi 10-20 tahun ++ dan for a LIFETIME lagi dalam business ni, Berjaya dan stabil... as jutawan muslimah shaklee.. Anda bagaimana??

Ini business kita, bukan business upline kita atau business orang lain. Kita yang tentukan bila kita nak gerak, bila kita nak bertindak, bila masa plak kita nak rehat dan berenti.. tiada siapa bole paksa kita buat kalau kita memang tak nak buat. Kita naik bukan sebab orang suruh kita naik tapi kita sendiri yang bersedia untuk naik dan melangkah another step.

Pesan Alin, sentiasalah berdamping dengan orang-orang yang berjaya. Kalau ada masa, join meeting ... feelnya lain, auranye lain.. semangatnye lain.. betul kata orang, bila kita mengelilingi dan dikelilingi orang yang berjaya, kite juga akan TERPAKSA JADIKAN DIRI KITA BERJAYA seperti mereka.. malah lebih baik dari mereka.. BE PROAKTIF !! Jangan tunggu mak or sideline nak buat class baru nak join, Anda propose date & buat class jemput mak/nenek untuk support. Tingkatkan usaha kalau rasa usaha anda itu masih belum cukup dan masih ada yang perlu dikejar.. Allah tetap mengira setiap titik usaha yg kitabuat, in shaa Allah ganjaran nye ada untuk setiap orang yang berusaha dengan syarat HAVE FAITH & BELIEVE !! Dengan Allah, dengan DIRI ANDA !!

Doa Alin sentiasa ada untuk anda semua !!! all the best !!! Bukak minda anda luas2 dan YAKIN DENGAN DIRI yang anda boleh lakukannya !! Allah yang tahu bila masa yang paling sesuai untuk setiap kejayaan kita, in shaa Allah cepat atau lambat, pastikan anda semua berikan diri anda cabaran 12 bulan pertama untuk bertahan dalam biz ni... selepas tu, anda pilih & decide. 

Bagi yang dah lepas 12 bulan, fikir-fikirkan ler sampai bila anda nak berada dalam zone selesa ?? adakah cukup dengan apa yang anda ada sekarang?? Anda jawab. Jangan lihat masalah-masalah tu semua halangan, sebab jikan nak cerita masalah, semua org ada MASALAH lagi hebat.. tapi bagaimana kita tackle masalah tu yg penting !! Jadi, SILA TGK CERMIN DAN MUHASABAH DIRI.. saya nak anda SEMUA ADA VISI... YAKIN DGN IMPIAN ANDA !!! TIADA YG MUSTAHIL JIKA ANDA IMPIKANNYA !!! In shaa Allah, kalau anda kata NAK... tak musthil, I'M POSSIBLE .. tapi kena disusuli dengan USAHA. Jadi, amik pen.. amik kertas... amik kalkulator.. plan apa yang anda nak... result yg lepas tak menentukan siapa anda HARI ESOK !!


CONTACT ME NOW !!


Salam sayang, 
MASTER AZLIN

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...