Saturday, December 27, 2014

Cerita Magika - Supervisor Mazatul Azura



Buat sesiapa yang masih beralasan dan masih dlm comfort zone sila lah buka mata & TAKE ACTION. Ni satu kisah yg sangat inspired dan harus dijadikan contoh. Memang sebak sebab dah kenal Mai ni lama. Beliau ni la customer pertama Alin masa mula2 buat Shaklee dulu. Terima kasih Mai. 

Sangat kagum dengan semangat anda, ibu beranak 5... Tak lama lagi bakal ber-6. Alin doakan yang terbaik utk Mai. In shaa Allah takhta sr coordinator pasti milik Mai lebih awal dari target Mai tuh. Trust me. 

so buat anda semua, sila BUAT BETUL-BETUL. Alang-alang buat, biar buat betul2. Alang2 berkorban, korban sehabis baik. Jangan lupa berikan diri anda TIMELINE... berapa lama nak buat betul-betul sebab hasilnya pasti maniss. 

--------------------------------------------


Perkenalan saya dengan Shaklee bermula pada tahun 2012. Masatu saya cuma mengambil set menyusu Trial Pack dari Master Azlin. Tapi saya nibukanlah orang yang suke sangat telan pil pil ni… tapi hasrat nak menyusukananak tu, membuatkan saya telan jugak la walaupun kadang-kadang rasa nak muntahjer kan.. Kemudian saya disahkan pregnant plak semasa baby baru berusiasetahun.. tapi kandungan tak lama..  bilasaya stop breastfeeding, baby dalan kandungan jugak tak survive. Tapi tak lamasebelum saya pregnant semula. Masa ni dah nekad nak ambik set berpantangShaklee. Order ngan Master Azlin jugak. Tapi Master Azlin bagi free jer sebagai hadiah.. Alhamdulillah!!

Tanggal June 30,2013 saya register sebagai member. Tapi bukan dengan niat nak buat bisnes.. cuma sebab tak nak beli dengan orang lain. Kebetulan plak masa tu supplement dah habis… So bila Master Azlin cakap beli rm650++ dpt free membership, berkira-kira jugak la… Maklumlah… saya ni jenis habis bulan habis gaji. Tapi lepas tanya husband, husband kata ok jer.. so register jugak sebagai member. Kata kat husband, kene ikat perut la kita bulanni… Husband kata, ok jer…

Bila dah register, aura dia lain sikit especially bila Master Azlin kata kat saya, bagi dia 6 bulan.. Dalam masa 6 bulan saya boleh dapat 4 figure income. Feel untuk bisnes betul tak datang pun lagi.. Tapi hati cakap why not give a try.. bukan lama, 6 bulan jer pun… teman rapat pun bagi sokongan. Bulan pertama bisnes betul-betul bersandarkan ilmu dari group fb-supermommies dan Jutawan dan jugak tanya dari Master Azlin. Sebab saya tak deksmartphone. Masa tu ade anak sorang… anak saya cakap ‘akak.. akak kene ade whatsapp ler.. senang nak belajar bisnes’. Dia tunjuk group whatsapp kat saya.Budget memang tak pernah ada nak beli smartphone. Balik rumah cakap kat husband… rasa nak beli phone yang ade whatsapp la.. Tapi tak dek duit. Husbandcakap beli jer… nanti fikir lain. So kami survey phone dan saya tawakkal jer beli smartphone jenama Taiwan semata-mata untuk whatsapp. Tapi dalam hati bernekad, biar Shaklee yang bayar harga phone ni.. Saya beli phone harga RM380jer… dengan niat nak pakai 6 bulan jer.. 

Alhamdulillah.. bila ada whatsapp memang banyak yang bolehsaya belajar dari group. Sebagai budak baru belajar, kadang-kadang soklan tu tak berapa patut ditanya.. So pernah jugak dapat jawapan yang membuatkan hati terasa.. tapi buat tak tahu jer… Sebab niat nak belajar kan? Lepas tu saya attend kelas Fast Track to Infinite Possibilities by Master Azlin. Lepas kelas tu baru nampak peluang menjana pendapatan.  Bertitik tolak dari situ, saya nekad nak buat betul-betul untuk 6 bulan. Paling penting bonus bulan ni cover balik duit phone yang saya beli.  Alhamdulillah.. bonus bulan tu memang cover balik duit saya beli phone tu! Target nak naik Supervisor bulan December 2013. 

Tapi dalam hati saya, saya nak dapat order dari luar. Saya tak nak order dari office jer… Kawan yang selalu order dari saya semua masuk join jadi member bawah saya. Lepas ni saya nak jual kat sape? Semua dah jadi member? Tapi saya yakin jer Allah akan buka market luar untuk saya. Bulan ketiga bersama Shaklee saya mula menembusi market luar. Tak banyak pun… 2 order jer.. tapi excited giler.. Bagi saya, itu menunjukkan bukan semua orang dah kenal Shaklee sebab customer saya ni tak pernah dengar pasal Shaklee.. Alhamdulillah..Allah permudahkan urusan saya. Dengan bonus bulan ketiga juga saya bayar komitment fees untuk join Family Day Super Mommies! Tears! Sebab memang target bonus mesti cukup untuk saya bayar Family Day.. Masa ni Master Azlin dah tanya,sanggup tak cabar diri naik supervisor. But saya tak ready lagi… Ilmu cam cetek sangat!!

Bulan kelima bulan yang banyak dugaan. Awal bulan jugak dah target kalau boleh nak terus jump naik Supervisor. Order kencang sampai hari-hari gi ambik barang kat HQ. Sanggup! Walaupun Cuma sebotol B-Complex! Tu semua usaha suami ku.. Boleh imagine hari-hari berulang ke HQ semata-mata nak ambik order. Sebab kami belum mampu nak buat stok! Kesian suamiku.. Lunch time jer tercongok kat HQ..Hari-hari berangkut barang naik motor bawak balik rumah utk packing- pos dan COD. Sakit pinggang tak yah cakap ler…  Dengan dugaan kawan-kawan yang order tapi xbayar.. Semua order tapi nak bayar hujung bulan.. Terpaksa plak buat pinjaman dengan seorang teman jauh utk rolling modal sementara nak tunggu bonus Shaklee masuk tengah bulan. Bila Bonus Shaklee masuk terus bayar pinjaman kat kawan tu dan merealisasikan impian nak supply Vivix ke mak sebagai supplement. Rolling guna duit bonus tu utk ambik order… Alhamdulillah… bulan yang paling banyak dugaan bulan kelima ni.. Berapa kali kami terpaksa berjalan kaki sebab tayar motor pancit.. Dengan kereta plak rosak masuk bengkel, tapi semua tu boleh diharungi bersama.. Month end masa nak closing tak dapat nak online sebab ada wedding sister. Betul-betul bergantung dengan pertolongan Master Azlin untuk monitorUV. Closing bulan tu cukup berjaya dan Alhamdulillah… manis sekali bila berjayanaik rank sebagai Supervisor.

Apa yang saya dah buat sepanjang 5 bulan untuk naik rankSupervisor?
# Rapat dengan Mentor
# Awal bulan memang saya tulis target, sebut setiap hari dan visualize target saya
# Solat Dhuha 2-3 kali seminggu
# Zikir – Istigfar, selawat & Ya Wahhab
# Solat Tahajjud
# Setiap kali dapat order (sendiri atau anak)- sujud syukur
# Banyakkan sedekah- Memberi tanpa syarat
# Kuatkan semangat dan selalu berfikiran positif.

Alhamdulillah… setakat ini, financial kami improve sedikit demi sedikit dan paling penting, saya dah mampu bagi Vivix untuk mak saya yang menghidap penyakit Buah Pinggang. Insya-Allah.


Mazatul Azura

Friday, December 26, 2014

Cerita Magika - Senior Supervisor Hasliza

[SUCCESS STORY - Liza a.k.a Haziq Qaisara ~ " from zero to hero"]

Petang ni nak kongsi tentang kisah jatuh bangun Liza dari ZERO TO HERO hingga berjaya mencapai rank Senior Supervisor. Walau diberhentikan kerja ketika mengandung anak ke-2, beliau nekad nk buat shaklee. Selepas bersalin anak-2 tu lama kelamaan beliau menyepi. Bayangkan selepas 1 thn 1/2 menyepi tetiba beliau call n inform nak buat comeback... Selepas itu Alin lihat Liza tak pernah giveup. Beliau start fokus dgn 6 steps plan & sentiasa mencabar diri bulan demi bulan utk capai supervisor tanpa berputus asa.

Paling manis beliau capai rank demi rank semasa sarat mengandung. Di situ jelas menunjukkan bila ADA KEMAHUAN, TIADA ALASAN untuk tidak buat & berjaya. Jemput baca yer...

-------/



14bulan lepas aku hanyalah seorang surirumah sepenuh masa.x de income hanya mengharapkan nafkah suami bg setiap bulan.aku diberi surat termination dr company ngam2 aku nk cuti besalin.coz company merge dengan company lain.so berakhirla perjalanan aku sbg Account Executive.dan terus decide x nk kerja dah nk jaga ank kt umah sepenuh masa.

aku joint shaklee dalam 4-5bulan nk bersalin kot.tu pun sebab nk berpantang dgn set bersalin shaklee coz time haziq aku guna Nxxx Rxxxx mmg x berkesan.habis pantang pun badan rasa x sedap,pucat dll.

Dgn shaklee best..seminggu aku dah rasa bertenaga.luka pun cepat kering.terus jatuh cinta dengan shaklee dan promote set berpantang ngan menyusu kt FB.Sales mmg masyuk tp disebabkan aku x de target so x kisah sales ada ke x.endah x endah jer.

Sampaila last year bulan 6 2012. lps 1thn 1/2 missing in action aku buat come back.tu pun sebab dah boring duk umah x buat apa2.layan fb jer.baik aku buat duit dgn FB.terus aku call upline aku kak Azlin Mohd Atan.so bermulala aku dari bawah.masa 1st time promote dapatla income rm3++.lepas tu down,up....mmg stress.Kadang2 x dapat bonus.kejap naik kejap turun.1thn perjalananku dalam shaklee mmg mencabar.Rasa x nak buat dah.tp aku ttp x mengalah..Ni biz aku,aku kena polish kalau aku down cmne aku nk income rm2k sebulan.tu target aku.

lepas joint group jutawan,amalan rohaniah semakin upgrade.aku x rasa down sangat wpun sales x de.Yakin dengan Allah..Rezeki dekat tangan Dia

Alhamdulillah bulan 6 2013 aku naik rank jadi supervisor.bln ni mmg best..sentiasa berkepit jer dengan mak Azlin.haahha mesti dia rimas asyik whatsapp jer.hehheeh.masa tu dapat income rm2+++.macam x percaya padahal bulan 5 aku dapat bonus rm75 jer.mmg menangisla masa tu tengok $$$.usaha 1thn aku fight akhirnya Allah makbulkan doa aku.Target aku nk dapat car bonus semakin hampir.

Bulan 7 aku naik rank lagi jadi Senior Supervisor.income RM2k.alhamdulillah rezeki ank dalam perut.Aku dapat lahirkan leader dlm group supermommy - Saliha Sofea .mmg x toleh belakang lagi.aku nk bantu ank2 biz ku yg lain jadi mcm aku @ lg hebat dari aku.Target aku nk rm2k sebulan dah tercapai.fight utk dapat car bonus end of Dec 2013



yg bestnya sekarang aku dah ada income sendiri. duit nafkah aku simpan jer. Aku boleh
- bayar PTPTN.kalau x kadang bayor kadang x
- bagi duit dkt parent
- byr utility umah
- beli supplement utk ank2,diri sendiri dan husb

- bayar zakat
- more 'memberi' tanpa berkira
- rewards diri sendiri - shopping

wpun korang rasa, biasa jer tp bagi aku, mmg berharga coz aku dapat semua ni dgn usaha aku sendiri.Jatuh bangun aku dalam shaklee hanya aku dan suami yg tahu.

Apa yg aku dapat simpulkan.
- kalau nk berjaya mesti ada target.apa yg nk dalam hidup ni.listkan short & long term your journey.tengok hari2.insya Allah cepat @ lambat hanya Dia yg tahu.

- jgn cepat mengalah.Allah bg dugaan dekat hambanya supaya sentiasa ingat pada dia.bersyukur dan mengadu denganNya

- Rezeki dekat tangan Allah bukan manusia.x kisahla buat apa2 pun.kalau org x nk beli jgn down..hati manusia Allah yg jaga.apa2 ngadu dengan Dia.bangun solat tahujaud,taubat dll.

- nak berubah jgn tggu esok,bulan depan or tahun depan.GERAK SEKARANG

- sentiasa kerkepit dengan upline utk berjaya.jgn buat sorang2.tu sombong namanya.
- jgn banyak alasan,orang yg berjaya x penah ada alasan.sentiasa sahutcabaran.org yg x berjaya alasan mmg banyak.Nak x nak korang pilih.korang susah ada orang lain tolong.

Sekarang niat aku nk bantu orang kt luar sana sama2 jana pendapatan dengan SHAKLEE.sbb aku dah buktikan dari x de pendapatan sekarang Alhamdulillah income aku dah RM2+++. tiada yg mustahil.pucuk pangkal diri sendiri.kalau korang rasa korang dah senang sekarang so abaikan,tp kalau korang rasa apa yg penah aku rasa dulu.meh PM aku.aku akan bantu korang.
kalau ikutkn 6steps dan konsisten dalam masa 7bulan korang dah boleh dapat 4angka.

Salam sayang
Mliza

===========

Thanks Liza for sharing. Kalau anda ckp anda ade byk halangan .. cube baca kisah Liza ni. Beliau juga bermula dgn ZERO.. setelah 1 thn 1/2 menyepi. Cepat atau lambat bukanlah ukuran sebaliknya sejauh mana anda MAMPU MENGHARUNGI CABARAN 12 BULAN PERTAMA selepas anda DECIDE !!

Yang pasti TIADA JALAN PINTAS utk berjaya... SEMUA ORG KENE LALUINYA... Jadi kalau anda nak MENGALAH, nak MENYERAH, nak MENGELUH dgn ujian SEKARANG... muhhasabah dan tgk kembali cermin dan tanya diri anda berapa lama anda dah BERJUANG. Ada 12bulan?

BERAPA BANYAK yg ANDA BERI - dari segi masa, usaha, pengorbanan, duit, peluh, airmata, doa, amalan rohani ???? YAKINLAH setiap dari kita akan diuji. Lagi besar IMPIAN anda, lagi BESARLAH UJIAN yg akan ALLAH BERIKAN.


salam sayang,
Mama @lin

"jadikan Allah sebagai "bisnes partner" kita di dalam bisnes yang diusahakan - Insya-Allah berjaya. Amin!


Thursday, December 25, 2014

Cerita Magika - Master Azlin

[Success story ~ Fulltime atau Partime, boleh jer]


Teka teki dah terjawab... Pagi Semalam dapat sudah revise letter invitation untuk Shaklee 2012/2013 Star achiever Awards from Shaklee. Syukur sangat, berkat usaha sepanjang cycle lepas (Mar2012/ Feb2013). Thank you Allah. Kalau tahun lepas dapat 3 awards atas usaha sepanjang 1 tahun 7 bulan bersama Shaklee. Kali ni 6 awards kesemuanya... Kerja keras selama 2 tahun 4 bulan (sehingga Apr ni 2013). In shaa Allah 1 Nov 2013 bakal genap Anniversary 3 tahun bersama Shaklee.

Millions Millions Millions thanks to Master Cery MamaFaiz for your full support & guidance… Hubby & anak2 yang banyak give and take, family yg sering melayan orang datang umah pickup barang dirumah & anak2 cucu cicit shaklee semua yang Alin disayangi...

Award ni hanya sebagai satu lagi "CHECKPOINT" utk perjalanan yg masih jauh. CHECKPOINT utk ... 
  • # men"ALARM"kan diri agar tidak lupa diri & tanggungjawap terhadap agama, suami, anak-anak, keluarga, kerja & ummah
  • # membantu, mendidik anak2 cucu cicit shaklee agar merasai apa yang dah alin dapat, apa yg dah alin rasai… bersama Shaklee
  • # merenew & merangka target untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya, mencabar diri utk menjadi orang yg luar biasa HEBAT

Kita yang memilih untuk berjaya atau gagal. Fulltime atau Partime, boleh jer ... Tiada alasan bila kemahuan mengatasi segalanya. Master bukan penamat tetapi permulaan utk kita semua menggapai impian masing2 bersama keluarga tersayang !! 2 Langkah jer lagi... In Shaa Allah, dengan izinNya pasti sampai.

Alin mula makan shaklee selepas berpantang anak ke-2, dalam bulan June10. Niatnya dikala itu hanya untuk make sure susu sentiasa berterusan sebab after start kerja pengalaman anak sulung susu start drop dek kekangan kerja untuk mengepam + stress lagi gitu.... so selepas 2 bln makan in Aug 2010 cery hadiahkan FREE membership kat alin sbb rajin sharing dengan kawan-kawan & diblog, bila ada order jer SMS Cery... so tak perasan pun terus dapat bonus pertama shaklee dlm RM32++. Sept - Oct tak buat apa-apa pun... tapi mula start buka mata utk serius berbisness in Nov 2010. Sejak itu Alin dah tak toleh belakang... Just Do it jer, mak Cery suh buat apa, buat jer... in Nov dpt bonus dlm RM211.++, Dec RM531.++, Jan RM566.++... Siapa nak bagi kan? Dengan hanya consume sendiri & sharing je, kita generate extra income... takde nak paksa2 or pujuk rayu orang untuk membeli... memang Enjoy !!

Lepas 4 bulan serius buat biz, in Feb2011, alin berjaya naik rank as SUPERVISOR & dapat pendapatan 4 angka pertama. In July2011 naik rank as Senior Supervisor pula... Alhamdulillah pendapatan 4 angka masih maintain & konsisten sejak naik SUPERVISOR. Takde istilah turun gaji ek dalam Shaklee bila kita NAK & jelas dgn apa target yg kita nak... Since Alin bekerja, alin nak kebebasan MASA & pendapatan 5 angka so that alin bleh kejar DREAM JOB WAHM, ni memang dream job alin sejak lepas berkahwin!!! Alhamdulillah, 5 angka dah berjaya dalam genggaman cuma tunggu masa jer utk bertindak utk WAHM tu....

13 tahun bekerja, bukan masa yang singkat. 1st job 1st company... bak kata lepas belajar, zaman poyer-poyer anak dara, berkahwin & sampai ada anak nak masuk 3 orang dah... membesar disitu, bermain2 disitu, belajar tentang kehidupan pun disitu... hihi.

Tipu ler kalo kata tiada up & down dalam buat biz ni, musuh utama memang kekangan KERJA, kena keluar outstation luar negara, kene attend meeting seluruh malaysia... kalau nak Kata sibuk memang sibuk tapi, ... bila kita tahu UTAMAKAN YANG PENTING, bahagi2kan masa, plan, sabar, fikir senang & deligatekan urusan biz ke anak2, in shaa Allah semua jadi senang. Tak lupa selalu contact/rujuk Mak Cery bila rasa sesat, down mahupun rasa gembira... bila dah jadi leader cabaran uruskan family Vs kerja Vs Anak2 Shaklee lagi semakin mencabar. kat situ kena lebih work smart & lagi kene sabar banyak2. Kalo ada 10 orang anak, ada 10 ler ragamnya... ada yg kadang2 tu menduga tahap kesabaran dan keimanan.. layankan jugak... sbb bagi Alin dalam hati banjir lumpur cemana pun.. anda semua my priority (unless bila bersama hubby & anak2 anda no2 yer)... Alin tak leh giveup sebab Alin ada anda semua yg perlukan guide dan semangat .. Alin nak bantu anak2 cucu cicit semua untuk dpt apa yg Alin dah dapat.. yg penting usaha dan doa kena selari.. kena ade usaha sbb tanpa usaha, kite tak akan ke mana2. Cepat atau lambat, kita yang tentukan sendiri.. kita dah ada group yg betul, jalan yg betul, tinggal tunggu kita saja, YES ---> DIRI ANDA !!! Nak bertindak atau masih nak tengok sahaja org lain bergerak dan berjaya? 

Tepuk dahi masing-masing & tanya impian masing-masing cukup kuat ke impian kita untuk jadi PUSH FACTOR untuk kita bergerak dan melangkah? Bagi Alin cabaran utama adalah untuk bertahan untuk pergi 10-20 tahun ++ dan for a LIFETIME lagi dalam business ni, Berjaya dan stabil... as jutawan muslimah shaklee.. Anda bagaimana??

Ini business kita, bukan business upline kita atau business orang lain. Kita yang tentukan bila kita nak gerak, bila kita nak bertindak, bila masa plak kita nak rehat dan berenti.. tiada siapa bole paksa kita buat kalau kita memang tak nak buat. Kita naik bukan sebab orang suruh kita naik tapi kita sendiri yang bersedia untuk naik dan melangkah another step.

Pesan Alin, sentiasalah berdamping dengan orang-orang yang berjaya. Kalau ada masa, join meeting ... feelnya lain, auranye lain.. semangatnye lain.. betul kata orang, bila kita mengelilingi dan dikelilingi orang yang berjaya, kite juga akan TERPAKSA JADIKAN DIRI KITA BERJAYA seperti mereka.. malah lebih baik dari mereka.. BE PROAKTIF !! Jangan tunggu mak or sideline nak buat class baru nak join, Anda propose date & buat class jemput mak/nenek untuk support. Tingkatkan usaha kalau rasa usaha anda itu masih belum cukup dan masih ada yang perlu dikejar.. Allah tetap mengira setiap titik usaha yg kitabuat, in shaa Allah ganjaran nye ada untuk setiap orang yang berusaha dengan syarat HAVE FAITH & BELIEVE !! Dengan Allah, dengan DIRI ANDA !!

Doa Alin sentiasa ada untuk anda semua !!! all the best !!! Bukak minda anda luas2 dan YAKIN DENGAN DIRI yang anda boleh lakukannya !! Allah yang tahu bila masa yang paling sesuai untuk setiap kejayaan kita, in shaa Allah cepat atau lambat, pastikan anda semua berikan diri anda cabaran 12 bulan pertama untuk bertahan dalam biz ni... selepas tu, anda pilih & decide. 

Bagi yang dah lepas 12 bulan, fikir-fikirkan ler sampai bila anda nak berada dalam zone selesa ?? adakah cukup dengan apa yang anda ada sekarang?? Anda jawab. Jangan lihat masalah-masalah tu semua halangan, sebab jikan nak cerita masalah, semua org ada MASALAH lagi hebat.. tapi bagaimana kita tackle masalah tu yg penting !! Jadi, SILA TGK CERMIN DAN MUHASABAH DIRI.. saya nak anda SEMUA ADA VISI... YAKIN DGN IMPIAN ANDA !!! TIADA YG MUSTAHIL JIKA ANDA IMPIKANNYA !!! In shaa Allah, kalau anda kata NAK... tak musthil, I'M POSSIBLE .. tapi kena disusuli dengan USAHA. Jadi, amik pen.. amik kertas... amik kalkulator.. plan apa yang anda nak... result yg lepas tak menentukan siapa anda HARI ESOK !!


CONTACT ME NOW !!


Salam sayang, 
MASTER AZLIN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...